Kerékpár felszerelés a KRESZ szerint

led | kerékpár | kerékpár lámpa | favour első-, hátsó kerékpár lámpa | sportolás | Ledlenser | tölthető kerékpár lámpa

A KRESZ meghatároz a kerékpárosoknak bizonyos kötelező tartozékokat, amikkel minden esetben rendelkezniük kell, mert, ha nem, akkor az szabálysértési felelősségre vonást von maga után.

Kötelező kerékpár felszerelés a KRESZ szerint

Összegyűjtöttük az ajánlott felszereléseket, amik hiányáért ugyan nem büntetnek, de megmenthetik az életünket, ha rendelkezünk velük és használjuk is. Az első és legfontosabb tényező a kerékpár irányítása, tehát a kormányberendezés hibátlan működése és könnyű kezelhetősége. A másik elengedhetetlen dolog a fékek kitűnő állapota. Minden esetben a két fék együttes működése a lényeg, egyik sem váltja ki a másikat, tehát nem elegendő, ha csak az első, vagy csak a hátsó működik.

A csengő megléte is szükségszerű, nem helyettesíthető mindenféle alternatívákkal, mint a duda, kürt és egyéb hangos eszközök. A kerékpárunknak rendelkeznie kell továbbá minimum az első keréken 2 darab borostyánsárga, kétoldalú, fényvisszaverő küllőprizmával vagy ezt helyettesítve, fényvisszaverő csöveket is alkalmazhatunk.

Ledlenser B3P LED első kerékpárlámpa

Végül, az egyik legfontosabb tényező, a kerékpár világítása, amiről a 6/1990 (IV. 12) KöHÉM rendelet így fogalmaz: 116.§ (1) A kerékpárt fel kell szerelni d) egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával, e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával.

Nem kötelező, de jó, ha van

A sisak nem számít kötelező tartozéknak, éppen ezért nagyon megoszlik a kerékpárosok véleménye a használatát illetően, pont úgy, mint az autósoknak a biztonsági övvel kapcsolatosan. Vannak, akik feleslegesnek ítélik, amennyiben nem vesznek részt a közúti forgalomban. Ez nem feltétlenül jó hozzáállás, hiszen a balesetek lehetősége bármikor fennáll, legyen szó kerékpárútról, közútról vagy terepről. Minden olyan hely esetén, ahol baleset érhet, életet menthet, ha valami védi a fejünket. Természetesen egyéni, hogy ki, mit szeret, hogyan dönt, de azért érdemes figyelni a saját testi épség védelmére is, nem csak a vélt vagy valós kényelemre.

A pedálra szerelhetünk borostyánsárga fényvisszaverőket, amennyiben még nem rendelkezik a bringánk hasonlóval. Nagyon lényeges kellék lehet egy erős, vastag, nehezen átvágható U vagy láncos lakat. Ez azért is fontos, mert manapság egész iparág épül a lopott kerékpárokra, melyek jelentős része elkerülhető lenne, ha egy kicsit több i Favour B0117 tölthető led hátsó kerékpárlámpadőt fordítanánk a védelemre. A sárvédő is hasznos találmány, jól jöhet, ha nagyobb túrára indulunk, vagy terepen készülünk bringázni.

Ezeken felül célszerű, ha van nálunk egy kis szervízkészlet, amivel szükség esetén a kereket ki tudjuk cserélni, vagy a meghibásodásokat ki tudjuk javítani. Egy kulacs és kulacstartó is praktikus lehet, hiszen egy kis innivalóra bármikor szükségünk lehet. Egy sebességmérő is hasznos tud lenni, hiszen úgy van meghatározva a KRESZ-ben, hogy sisak nélkül 40 km/h-val mehet a kerékpáros lakott területen belül, míg sisakkal 50 km/h a megengedett maximális sebesség. Ez remekül hangzik, de ha nem rendelkezünk sebességmérővel, akkor hogyan tudjuk betartani ezt a korlátozást? Mint mindenben, itt is sok a hiányosság, de ha elegendő tapasztalattal rendelkezünk, könnyen áthidalhatjuk a jogszabályban előforduló réseket.

Ha szeretne még további ötleteket és segítséget kapni a kerékpáros kiegészítők terén, keressen minket bátran, segítünk.

Sportolj biztonságban

A jó idő eljöttével az embernek kedve támad futni vagy kerékpározni, de mit tehetünk, ha besötétedik? Jellemzően lámpát gyújtunk. De milyen lámpa az, ami célirányosan oda világít ahova kell és addig, amíg kell? 

Első- és hátsó led kerékpárlámpáink, led fejlámpáink célirányosan ott és oda világítanak, ahol szükség van rá. Így a szabadtéri tevékenységet nem kell megszakítani a sötétség beálltával, tovább élvezhetjük a sportolás adta örömöket.