Ami elengedhetetlen egy barlangi túrához: barlangász lámpa

led fényforrás | fejlámpa | Fenix | Ledlenser | Favour | megbízható | akkumlátoros fejlámpa | strapabíró | barlangász lámpa

Ha kiépített barlangba megyünk, nincs szükség túl sok felszerelésre. Elég egy pulcsi, egy zseblámpa, és már indulhatunk is. De mi van, ha többre vágyunk, mint a többiek?

A barlangász alapfelszerelése

Favour H0817 érzékelős led fejlámpaA legfontosabbak egy igazi barlangtúrához:

● egy jó barlangász lámpa,

● egy megfelelő védőruha az agyagos és nedves környezet miatt,

● egy jó méretű és minőségű sisak,

● egy megfelelő lábbeli, hiszen fontos, hogy a túra után ne kelljen kidobni az utcai cipőnket.

Ezek azok az alapok, amiknek minden esetben nálunk kell lennie. Természetesen az utunk során akár meredek sziklaletöréshez is érhetünk, aminek a biztonságos leküzdéséhez már néhány egyéb dolog is szükséges lehet. Kötél a minimum, de ezen kívül a technikai cuccok végtelenségével könnyíthetjük meg a dolgunkat. Amiről semmiképp nem szabad megfeledkeznünk, az az állóképességünk és természetesen a megfelelő képzettség, amik nélkül nincs is értelme elindulni.

A barlangász lámpa

barlangasz-lampaA nélkülözhetetlen kelléke a barlangászatnak. Amit szükséges, hogy tudjon egy ilyen lámpa, az a következő:

● Legyen egyszerűen kezelhető, azaz ne bonyolult bekapcsolási sorozattal juthassunk csak a fényhez.

● A megbízhatóság elsődleges, valamint az is rendkívül fontos, hogy nyújtson elegendő fénymennyiséget, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a kitűzött tevékenységet hatékonyan el tudjuk végezni mellette.

● Egy nagyon fontos aranyszabály, hogy minden esetben legyen két darab, egymástól különálló fényforrásunk, azaz egy fő és egy tartalék lámpánk. Ez arra szolgál, hogy a fő világítás meghibásodása, lemerülése esetén a tartalékvilágítással is a megfelelő biztonsággal tovább tudjunk a barlangban közlekedni. Ekkor azért már célszerű a kijárat irányába venni az irányt.

A barlangászok társasága rendkívül megosztott annak tekintetében, hogy milyen barlangász lámpát érdemes használni. Az egyik tábor a LED világítással rendelkező lámpák mellett áll ki, míg egy másik a karbid lámpára, megint másik csoport pedig a fénycsőre és a házi gyártmányúra teszi le a voksát. Ahogy látható, egyetértés hiányában a piac is összetett, és meglehetősen színes képet mutat. Az a lényeg, hogy mindenki találja meg azt a lámpát, ami számára a legnagyobb biztonsággal alkalmazható.

A szükséges ruházat

Ledlenser H3.2 led fejlámpaMinden barlangász tudja, hogy vannak olyan dolgok, amik nélkül nem szabad elindulni. Ilyen többek között a fejvédő, ami egy műanyag sisak. Bár azt gondolhatnánk, hogy olyan, mint az oly’ látványos képeken, pedig nem. Mivel lent az a fontos, hogy jól illeszkedjen a fejre, védjen a portól, kosztól, ütődéstől. Az is lényeges, hogy legyenek rajta olyan részek, amikre lehet rögzíteni a fent már kivesézett fejlámpát.

Szükséges egy overall, ami nem kopik, valamint egy aláöltözet, ami pedig a melegért felel. Ez mind egyéni, hogy ki mit szeret, így nincs is értelme tovább ragozni.

Lábbeli tekintetében a legnépszerűbb a bakancs, mivel az jól tart, és könnyű benne mozogni. Lehetséges variáció, hogy beszerzünk egy gumicsizmát, de ilyenkor a legfontosabb egy nedvszívó pamut zokni.

A kesztyű és a térdvédő is nagyon jó szolgálatot tehet, hiszen jó, ha nem sérülünk le egy nagyobb zökkenő alkalmával. A kezünknek meg kell a védelem, mert bár koszosnak valószínűleg ígyis-úgyis koszos lesz, valamint nem baj, ha megóvjuk a barlang értékeit is, ami nem igazán jön létre úgy, ha összetapogatjuk a zsíros kezünkkel. 

MINŐSÉGI LED FEJLÁMPÁK

A led fejlámpa rendkívül kényelmes és praktikus. Az állítható fejpántok segítségével kényelmesen és biztonságosan illeszkedik a fejhez és tevékenységtől függetlenül használható különböző élethelyzetekben. A fejlámpa kifejezetten hasznos felszerelése minden túrázónak és kempingezőnek, de kerékpározás vagy futás közben is maximális kényelmet és biztonságot nyújt.

Nagyszerűen használható a háztartásban is szerelés, vagy esti olvasás közben, de vészhelyzetben is nagy segítséget nyújt egy esti gumicserénél az út mellett. Vadászat közben elengedhetetlen útitárs az erdőben, de a horgászok felszereléséből sem hiányozhat.