Milyen a megfelelő, hegymászáshoz szükséges felszerelés?

zseblámpa | fejlámpa | led | akkumulátor | tölthető fejlámpa | Fenix | Ledlenser | Osram | Favour | fényerő | tábori lámpa

Abban vélhetően mindenki egyet ért, hogy a hegymászás egy igen kemény és esetenként veszélyes sport. Éppen ezért ma áttekintjük, hogy mik azok, amikre elengedhetetlenül szükség van hozzá.

Saját vagy kölcsön felszerelés?

Erre a kérdésre a választ mindenkinek magának kell megadni, hiszen ez nagyban függ attól, hogy kinek mi fér bele anyagilag. Jó, ha tudjuk, hogy ez az a sport, amihez az eszközöket elég borsos áron találjuk meg.

Ettől függetlenül azt kell javasolnunk, hogy sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb, hogyha sajáttal rendelkezünk a felszerelésekből, hiszen arra sokkal magabiztosabban bízzuk rá az életünket. Éppen ezért elengedhetetlen a jó minőségű hegymászó felszerelés.

Vegyük sorra, hogy mikre is lehet szükség egy hegymászás folyamán

Fenix HL55 led fejlámpaÉrdemes beszerezni egy megfelelő méretű sisakot, ami véd a lepotyogó kövektől és egyéb törmelékektől. Fontos, hogy amellett, hogy megbízható, könnyű is legyen, ne jelentsen többletsúlyt a túra során.

Roppant fontos egy megbízható beülő beszerzése. Ennél lényeges, hogy könnyű legyen, ne csússzon le a derekunkról, és a számtalan réteg ruhán keresztül is megfelelően tartson. Nem utolsó sorban nem elhanyagolható dolog, hogy nem kell semmi extrém dolgot ráakasztgatni, így rendelkezhet vastagabb és szélesebb hevederrel.

A jégcsákányból is praktikus egy saját darab, ami jó, ha nem foglal nagy helyet, de tartsuk szem előtt, hogy a méret és a súly ne menjen a minőség rovására. Ellenben, ha csak egy alkalommal használnánk, akkor nyugodtan béreljünk egyet.

Pont a hágóvas az a dolog, amit nyugodtan bérelhetünk, hiszen hazai viszonylatban nem vesszük hasznát minden nap.

Favour T1442 vízálló led zseblámpa

A filmekből ismerős lehet a karabiner használata, így nem meglepő módon mindenképp érdemes azt is beszerezni. Persze itt sem mindegy, hogy milyen, mi mégis azt javasoljuk, hogy inkább csavaros legyen, mert ez is arra ösztönöz, hogy megtanuljuk, hogy többször kell ellenőrizni a felszerelésünket a mászás során.

A jó minőségű bakancs elengedhetetlen, csakúgy, mint a megfelelő zokni. A túrabakancs legyen vízálló és rendkívül strapabíró, akár a kölcsönzés is szóba jöhet. A zokni fontossága ott kezdődik, hogy megóvja a lábfejünket a fagyástól. Itt kell megemlítenünk a lábszárvédőt is, ami megakadályozza adott esetben, hogy a laza, puha hóba érkezve az megtöltse a bakancsunkat.

Végül pedig egy jó minőségű zseblámpa is elengedhetetlen, ami lehet zseblámpa, fejlámpa, de akár tábori lámpa is. Ezek mindegyike hasznos lehet a mászás körüli teendőkben.

Lámpák, amikre számíthatunk

Fenix CL30R tölthető led kempinglámpa

A megfelelő lámpa kiválasztásához nincs szükség semmilyen extra tudományra, hiszen csak végig kell gondolnunk, hogy mit mire tudunk használni. A lámpára főleg azért van szükség akár 1 napos mászás esetében is, mert bármikor történhet olyan dolog, amire nem számítunk. A zseblámpa nagyon jó választás lehet, bár egyetlen hátránya, hogy nem hagyja szabadon csak az egyik kezünket.

A fejlámpa ennél már sokkal jobb választás, ezt bárhol hatékonyan tudjuk használni és a legtöbb már elég sok időt kibír egy töltéssel és mérsékelt fényerővel. A tábori lámpát akkor érdemes magunkkal vinni, ha többen vagyunk és hosszabb utakra indulunk. A fentiek mindegyike LED-es, tölthető kivitelben a legpraktikusabb és túrázás szempontjából is a legkönnyebb.

IRÁNY A TERMÉSZET

A túrázás szerelmesei tudják, hogy milyen felszerelésre van szükség egy-egy kiránduláson. A ruházaton, egészségügyi felszerelésen, étkezési felszerelésen és hátizsákon túl még sok mindenre van szükség. Többek közt megfelelő fényforrásra.

Led fejlámpáink, led zseblámpáink, led kempinglámpáink közül mindenki megtalálja a számára legideálisabbat. Családi kirándulásokon érdemes a gyerekek kezébe is adni megfelelő fényforrást, kínálatunkban led gyereklámpák is megtalálhatók.