Megszűnnek a halogén izzók

led fényforrás | led izzó | energiatakarékosság

A háztartási világítás Európában környezetkímélőbbé válik, mivel az Európai Unió magasabb energiahatékonysági szabványokat ír elő. A 2009. szeptember 1-jén hatályba lépett rendelet most új szakaszba lép.

Izzólámpa helyett LED

Az Európai Unió bizottság 245/2009EK rendeletének következő lépése, hogy 2018. szeptember 1-jétől megszűnnek a halogén izzók. Az EU irányelv pontosan meghatározza, hogy az egyes izzólámpa típusokat milyen határidővel kell kivonni a forgalomból. Ha az Európában jelenleg használatban levő 3,5 milliárd izzólámpa mindegyikét lecseréljük, az áramfogyasztásunk hosszú távon több mint 30 százalékkal kevesebb lesz.

energiamegtakaritasAz izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Fényét elektromos áram által felizzított vezető szál adja, amely a modern izzókban szinte kizárólag volfrámszál. Az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Az izzólámpát gyakran égőnek vagy villanykörtének is nevezik.

Az új EU irányelv egy intézkedés-sorozat része, amelynek célja, hogy jelentősen csökkentsék a villamos készülékek által fogyasztott energia mennyiségét. Az irányelv elsődleges célja, hogy a CO2 kibocsátás csökkentésével védje a környezetet. Emellett a fogyasztók pénztárcájára is jótékony hatással van, ugyanis a hagyományos izzók szinte zabálják az energiát. A felhasznált energiának mindössze 5%-a alakul fénnyé, a fennmaradó 95%-ot pedig hővé alakítják.

Az energiatakarékosabb világítástechnikai termékek használatára történő átállással az európai háztartások energiát takarítanak meg és hozzájárulnak az EU éghajlatvédelmi céljainak eléréséhez. És ami kevesebb energiát fogyaszt, az pénzt takarít meg.

Miért nem baj, hogy megszűnnek a halogénizzók?

Egy nemzetközi gyártó cég kutatása szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található. Ezekből az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki. A magyarok növekvő nyitottságát és környezettudatosságát mutatja, hogy az otthonok több mint felében, 54%-ában találkozhatunk már legalább egy energiatakarékos LED fényforrással.

1 LED élettartama 8 hagyományos izzóénak felel megEgy LED fényforrás élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsőnek pedig 4-szerese. Sztenderd számítások szerint a villanyszámla világításra eső része akár 90%-kal is csökkenthető kizárólag LED fényforrások alkalmazásával. A bekerülési költségek megtérülése egy éven belül elérhető. Elmondható, hogy 1 LED fényforrás élettartama 8 halogén izzóénak felel meg.

Az iparág és a szakértők szerint a LED fényforrásokra való átállás az áramszámlákat és a CO2-kibocsátást is jelentősen csökkenti majd. A LED-lámpák ugyanis ötször kevesebb energiát fogyasztanak a halogén izzóknál és ez azt jelenti, hogy 15 millió tonnánál is több CO2 kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

A LED világítás előnyei

Energiatakarékos
A hagyományos izzókhoz képest akár 80% energia-megtakarítás is mérhető.

Fény hasznosítása
A hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre használják, nem pedig világításra. Ezzel szemben a LED esetében nem kell várni a bemelegedésre és villogást sem fogunk tapasztalni.

Hőtermelés
Hőtermelése minimális, felhasználható olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet (pl. gyerekszobában).

Élettartam
A hagyományos izzók megközelítőleg 1000 üzemórát bírnak, a halogén izzók 3-5 ezret, a kompakt fénycső 8-12 ezret, a LED pedig 30-100 ezret.

Karbantartás
Hosszú élettartalmuk miatt szinte egyszeri beruházást igényel.

Esztétika
Esztétikus kialakítások közül is választhatunk, így a lámpák akkor is emelik otthonunk fényét, ha azok épp ki vannak kapcsolva.

A következő nagy változás az átlátszó tűlábas halogén lámpák kivonásával várható majd 2020-tól. Ha szeretnél időben tájékozódni híreinkről, kérd Magazinunkat! Amennyiben segítségre lenne szükséged, a megfelelő fényforrások választásához, keress bennünket!

Energiatakarékos LED fényforrások

Kisebb az energiafogyasztásuk, a kiváltandó technológiától függően 50-80%-kal csökkenthetik az energiafogyasztást. Hosszabb az élettartamuk és sokkal strapabíróbbak, akár 17 évig használhatók.

Nagyon széleskörű felhasználásra adnak lehetőséget, a hagyományos beltéri és kültéri világítást kiváltó alkalmazástól kezdve használhatók a járművilágításnál, dekorációs világítási célokra, épületek megvilágítására, háttérvilágításra, koncertek és galériák világítására is.