LED és hagyományos izzó összehasonlítása

led fényforrás | zseblámpa | led | Fenix

Ha napjainkban meghalljuk, hogy valaki LED világítást használ, már nem nézünk tágra nyílt szemekkel, hogy honnan futja rá anyagilag. Ellenben 4-8 évvel ezelőtt igazán drága mulatságnak számított a hagyományos vagy energiatakarékos izzókat LED izzóra cserélni. Manapság egy lakás energiatakarékos kialakításához az első helyek egyikén szerepel a LED lámpák használata, ugyanúgy, ahogy szívesebben használunk, amiben csak lehet, LED izzókat. Lássuk tényleg jobb-e, mint a hagyományos.

A LED és hagyományos izzó összehasonlítása az árak szempontjából

Ár tekintetében is szerencse, hogy eltelt az a néhány év, mivel jelenleg igen elterjedt és széleskörű a LED-ek használata. Amit pár éve több ezer forintért kaphatott meg a fogyasztó, az jelenleg van, hogy az 1000 forintot sem haladja meg, de minőségben ugyanaz. Ugyanez igaz a biciklilámpák, zseblámpák esetében is. Hosszabb élettartamot és jobb fényerőt kapunk, ha egy kicsit többet szánunk a venni kívánt eszközre, mint amennyibe egy hagyományos izzóval rendelkező darab tud kerülni ugyanabból a kategóriából. Hogy mennyi idő alatt hozza vissza az árát, vagy érünk el érdemi költségcsökkenést? Ez mindennél egyedi, mivel más egy mennyezeti LED lámpatest fogyasztás, és más egy zseblámpa fogyasztása és élettartama

Milyen színhőmérsékleteket különböztethetünk meg?

SzínskálaA hagyományos izzók esetében nem tudunk megkülönböztetni különböző színárnyalatokat, míg a LED ezek szempontjából jelentősen sokoldalúbb. Színhőmérséklet tekintetében is megkülönböztetünk hideg, meleg, illetve természetes fényűt. Mindig azt érdemes a fentiek közül választani, ami legjobban kiemeli a helységünket. Itthon általában a meleg fehérhez vonzódnak az emberek, lehet, hogy ebben a neve is közrejátszik, míg számos másik országban, mint például Kína, a hideg fehér a nyerő. Fürdőszobába például a hideg fehér a praktikus, míg egy nappaliba, hálóba a természetes fehér. Persze ezt nekünk érdemes kitapasztalni, hogy mit szokott meg a szemünk, mi az, ami számunkra az optimális. Egy zseblámpa esetében például nem mindegy, hogy milyen funkciót tölt be, mert például a biciklilámpáknak is más lumen erősségűnek kell lennie, míg egy vadászatra használt zseblámpának is.

Fényerő

Blog_2.3Fényerő tekintetében is számos különbség látható a hagyományos izzók és a LED izzók között. A fényerőt kétféleképpen mérhetjük, a teljes fénykibocsátást lumenben, míg az 1 négyzetméterre eső fényt luxban mérjük. Ugyanaz a lumen fényerő, mást jelent egy hagyományos izzó és egy LED-es esetében, például 600 lumen egy hagyományos 40 wattos, míg ugyanez egy 10 wattos LED izzónak felel meg. Ugyanígy 3000 lumen az 200 watt, illetve 50 wattnak felel meg. Mostanra már zseblámpák esetében is van lehetőségünk nagy teljesítményűt választani, például a Fenix Light E25 LED-es zseblámpa fényerőssége 1000 lumen.

A LED előnyei

A LED világító esteknél nincs bemelegedési idő, azonnal azzal a fényerővel világít, ami az elvárható, azonnal a maximumot hozza, továbbá nem melegszik, nem tudja megégetni a kezünket, se mást. Jelentős energia megtakarítás érhető el általa, mindemellett környezetbarát is, mivel nem bocsát ki szén-dioxidot. A LED fényforrások üzemideje hosszabb, mint a hagyományos izzóké, átlagban 5-10 éves élettartamokkal lehet számolni, minőségtől függően.
A hagyományos izzókkal, fénycsövekkel szemben, a LED nem vibrál, így a szemet sem rontja.

A LED számos különleges és kreatív módon is használható, például készülhet belőle LED-es éjszakai fény gyerekszobába, ami segít a piciknek az elalvásban, de számtalan sportoló előnyére is válhat, illetve dizájn elemként is használatos.