Vajon a csiga-biga háza ég, vagy az ég a háza?

led fényforrás | zseblámpa | fejlámpa | gyereklámpa | led izzó

Te hogy hívod a villanykörtét? Égőnek? Pedig tudod, hogy nem ég benne semmi, ugye?


Ég vagy nem ég? Ez itt a kérdés!

Mielőtt erre rátérnénk, választ adunk egy kérdésre, amely megrengette a világhálót: vajon a csiga-biga háza ég, vagy az ég a háza?

Csiga-biga dal

Ne izgulj, jól tudtad a mondókát és helyesen tanítottad gyermekeidnek. Azt viszont nem biztos, hogy tudtad, hogy egy mélyebb szexuális értelmű és tartalmú jelentése is van a szövegnek. A csiga ugyanis középkori szexuális (fallikus) jelkép, amely a kinyújtható szarvai és nyálkás teste miatt vált azzá.

Csiga-biga mondóka"A Csiga-biga, gyere ki! felszólítás a szarvak előcsalogatását célozza - mind a két értelemben. Az „Ég a házad ideki!" már csak a mögöttes értelemben hordoz életes tartalmat. A kirakat-szövegben csak játék a szóval. A „Kapsz tejet, vajat" (a vajat köpülés útján nyerik!), méghozzá úgy, hogy „Holnapra is marad" csiganyelven feltehetően nem jelentene semmit. A szöveg szimbolikus értelmében azonban kiteljesíti a mondanivalót. Mindezt egy gyermekdal játé­ kos nyelvén, a művészi megvalósítás olyan fokán, amelyet csak csodálni lehet."

- írja Burányi Béla néprajzkutató a GYERMEKJÁTÉKOK, MONDÓKÁK AZ APRÓ
GYERMEKKORBAN c. gyermekfolklór gyűjteményében

De mi a helyzet a LED égőkkel?

Visszatérve a szakmai témához, hogyan hívjuk a villanykörtét? Furcsának hangzik a körte, hiszen nem ehető. Égőnek sem hívhatjuk, mert nem ég benne semmi. Esetleg hívjuk izzónak? Így már helyesebb, hiszen fényét a wolfram izzása adja. És vajon mitől világítanak? 

A LED a Light-Emitting Diode angol kifejezés rövidítése (magyarul: fénykibocsátó dióda). Ezek úgynevezett félvezető diódák, amelyek „bekapcsolt” állapotban fény formájában energiát szabadítanak fel, azaz világítanak. És mivel sem a LED égő, sem a LED izzó kifejezés nem állja meg a helyét, célszerűbb a LED fényforrás megnevezést használni. Szeretnéd tudni miért érdemes LED fényforrásra váltani?

Termékeink kivétel nélkül LED fényforrásúak. Ha zseblámpát, fejlámpát, gyermekednek éjszakai fényt keresel, a legjobb helyen jársz!

Nézd meg kínálatunkat és kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Megnézem