Robbanásbiztos világítás

robbanásbiztos | Wolflite | atex

Robbanásbiztos világításra, robbanásbiztos-technikára szükség van minden olyan ipari területen, ahol robbanásveszélyes gázok, gőzök és porok vannak jelen. Ilyen területek az olajfinomítás, a gyógyszeripar, a vegyipar, a szennyvízkezelés, beleértve a kiegészítő iparágakat, mint a logisztika és raktározás.

ATEX szabályozás

Az ATEX rövidítését a robbanásveszélyes környezet szavak első 2-2 betűje alkotja: ATmosphere EXplosible. Az ATEX a robbanásveszélyes környezetben használt villamos berendezésekkel foglalkozó európai rendelet (94/9/EK). A robbanásveszély jelenlététől és mértékétől függően előírja az üzem területének zónákra osztását. Az adott zónába kizárólag olyan villamos és nem-villamos berendezések kerülhetnek beszerelésre, melyek rendelkeznek megfelelőségi igazolással és megjelöléssel.

Zónabesorolás

A rendelet mentén kifejlesztett rendszer, eszköz vagy alkatrész egy EU által minősített vizsgáló állomáson kerül bevizsgálásra és ez alapján kerül kibocsátásra egy úgynevezett típusengedély az adott termékre. Ugyan ezen irányelv vonatkozik a már típusengedéllyel rendelkező termékek telepítéséről és javításáról, hogy ez a biztonságos állapot fenntartható legyen.

A zónabesorolás jelmagyarázata:

Robbanasbiztos-vilagitas-1.A robbanásveszéllyel érintett tereket ún. zónákba (0, 1, 2, 20, 21, 22) kell sorolni. A zónabesorolás elveit irányelvek, szabványok, nemzeti előírások rögzítik.

Ez az osztályozás a robbanásveszélyes légkör különféle veszélyeit veszi számításba, és olyan robbanásvédelmi intézkedést engedélyez, ami a mérnöki biztonság és a gazdasági hatékonyság szempontjait is figyelembe veszi. Az Európai Unió számára, a zónák definícióit egységes formában az 1999/92/EK direktíva tartalmazza. 

Robbanásbiztos világítás fontossága

Fontos tudni, hogy mely munkaterületek számítanak veszélyesnek. Robbanásveszélyes területnek nevezzük azt, ahol a robbanásveszélyes gázok, gőzök és porok vannak jelen. Ezeken a munkaterületeken fontos, hogy robbanásbiztos világítástechnikában is a megfelelő ATEX tanúsítvánnyal rendelkező eszközöket használjuk, mint például a Zseblampa.com kínálatában szereplő Wolflite termékei.

Ilyen területek fokozottan, de nem kizárólagosan a következő munkahelyeket fordulhatnak elő:

  • Vegyi üzemek
  • Gázcsőhálózatok és gázelosztók
  • Repülőterek
  • Erőművek
  • Kikötők
  • Festőüzemek
  • Olajfinomítók
  • Vízkezelő berendezések és tároló tartályok
  • Őrlőberendezések
  • Cementgyárak
  • Élelmiszerüzemek
  • Műanyag granulátum gyártó üzemek
  • Fafeldolgozók

A Wolf Safety a világ vezető gyártója a veszélyes területeken használt világítási eszközökben. A legfejlettebb technológia alkalmazásával biztosítja lámpái kiváló teljesítményét, starpabírósságát, megbízhatóságát és sokoldalúságát még a legszélsőségesebb körülmények között is. Lámpái CE engedéllyel, továbbá az ATEX és IECEx tanusítványokkal rendelkeznek. A robbanóanyag, a gáz, a pára, a köd vagy a por robbanásveszélyes kialakulásának veszélye esetén a Wolf Safety a 0, 1 és 2 zóna védelmének koncepciójával világít a biztonság érdekében.

A Wolf Safety rendelkezik a minőségbiztosítás valamennyi aspektusával a legújabb BS EN ISO 9001: 2008 nemzetközi szabvány és a BS EN ISO / IEC 80079-34: 2011 potenciálisan robbanásveszélyes légkör további követelménye mellett, valamint aktívan ösztönzi a folyamatos fejlesztés folyamatát minden funkción belül.

Robbanasbiztos-vilagitas-2.

Amennyiben a robbanásbiztos-technikával kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, ügyfélszolgálatunkon kollégáink szakmai segítséget nyújtanak. 

Wolflite termékek

Mivel megbízható, strapabíró és számos területen bizonyította sokoldalúságát, így remek partner, legyen szó hideg, fagyos időről vagy 40 fokról, özönvízről, földrengésről, hogy csak néhány szélsőséget említsünk.

Víz és ütésálló, de a port is ugyanilyen jól bírja. Tökéletes választás vizes vagy olyan munkálatokhoz, ahol a magasban kell dolgozni, mivel a gumis borításának hála nem csúszik ki a kezünkből, de ha mégis, akkor ez a borítás meg is védi a lámpát érő ütésektől.