A LED világítás előnyei

led fényforrás | környezettudatos | energiatakarékosság | megbízható | hosszú élettartam | költséghatékony | színhőmérséklet | előnyei

Bár már többször szerepelt cikkeink között érintőlegesen, hogy mik a LED világítás előnyei a hagyományoshoz képest, most összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat.

A LED világítás előnyei

Mivel a világítástechnika egyre nagyobb szegmensét tudhatja magáénak a LED világítás, ez nem lehet véletlen. Míg eleinte csak jelzőfényként, majd reklám- és hangulatvilágításként funkcionált, a LED ma már a világítástechnika minden területére betette a lábát, sőt az eddigi kereslet csak még inkább bővülni látszik. Ez általában annak köszönhető, hogy nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, mint amilyenek a következők:

Energiatakarékos és költséghatékony

koltseghatekonyA hagyományos izzókhoz képest sokkal hatékonyabb, hiszen már a működése is energiát spórol. Mivel nem izzik benne semmi, így nem termel hőveszteséget, aminek következtében mintegy 80-90 százalékkal több energiát takarít meg, tehát nem hőt termel, hanem fényt bocsát ki.

Mivel fényerő tekintetében messze meghaladja a hagyományos izzókat, így ugyanannak a hatásfoknak az eléréséhez jóval kevesebb fényforrásra van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy nem csak pénztárca, de környezetbarát is.

Hosszú élettartam

A hagyományos izzóhoz képest meglehetősen többet bír egy LED világítás. Míg a hagyományos izzók élettartama körülbelül 1000 óra, addig a LED ennek átlagosan ötvenszerese. Ezért ha végiggondoljuk, hogy mennyi pénzért, hány évre felejthetjük el a világítással kapcsolatos teendőket, akkor el kell ismernünk, hogy a költséghatékonysága itt is kimagasló.

A helyigénye is elég kicsi, nem vesz el teret a helyiségből, így szűk helyeken is hatékony. Arról nem is beszélve, hogy míg a hagyományos daraboknál egy keveset várni kellett, hogy bemelegedjen, addig a LED azonnal hozza a kívánt fényerőt.

Védi a környezetet

energiatakarekosNem mehetünk el szó nélkül a természetre gyakorolt hatása mellett sem, mivel rendkívül környezetbarát, szemben a hagyományos izzókkal. Azoknak, amik nem LED technológiával működnek, meglehetősen nagy a károsanyag kibocsátásuk, nem beszélve arról, hogy az elhasznált fényforrások megsemmisítése sem sorolható a környezettudatos kategóriába. Ezzel szemben a LED hosszú élettartamának hála nem termelődik annyi hulladék, valamint rendkívül alacsony energiafelhasználással és károsanyag kibocsátással jár.

Biztonságban első

Mivel nem reagál ütésre vagy rázkódásra, így nem kell attól tartanunk, hogy időközben alábbhagy vagy kihagy a fény. Éppen ezért alkalmazzák már az autók nagy részénél, hiszen a használatuk nem jár károsanyag kibocsátással, így maximálisan biztonságos.

Hatásai a szemre, és a fény irányítása

szemA hagyományos izzókkal szemben nem vibrál, így nincs hatással a szemre. A sugárzási szög is merőben más a LED-ek esetében, mint elődeiknél, mivel a fény könnyedén fókuszálható, hála az elrendezésnek. Mivel a fényerő és a világítási szög szabályozható, így jelentős energiamegtakarítással jár, hiszen nem világítunk meg mást feleslegesen. Pont ezért akár kirakatokba is ideális választás, mivel nem használ sem UV, sem pedig infravörös fényt, ezáltal nem hat negatívan a ruházati cikkek színére, anyagára.

Színhőmérséklet

A meleg fehértől, a természetesen át, a hideg fehérig egy meglehetősen széles színhőmérséklet tartományt fednek le. Emellett persze nagyon jó a színvisszaadásuk. A LED-nél nem kell félni, hogy halványul vagy változik az évek alatt a színhőmérséklete.

A fentiekből nagyjából kitűnik, hogy miért is jó döntés, ha LED-et választunk állandó fényforrásnak, így ha egyszer mellette döntöttünk, jobb is, ha hűek maradunk hozzá, biztosan nem fogjuk megbánni!